Mange har store forventninger til ferien. Da skal vi slappe av, og endelig få lest de bøkene vi har hatt på nattbordet i lengre tid. Eller vi skal trene og komme i form. Og ikke minst – vi skal få rom og tid til å prioritere forholdet, og være ordentlige kjærester.
Og sånn kan det bli. Problemene oppstår imidlertid dersom man i en familie har ulike forventninger til hva som skal prioriteres i ferien, og ikke har snakket om det.
For eksempel: dersom man har en formening om at ferien handler om barna og at de skal være i sentrum, men partneren din har en klar forventning om at det er dere som par som skal prioriteres, så kan det fort oppstå gnisninger og konflikter.
Derfor kan det være lurt å ha en samtale hvor dere avklarer hvilke forventninger dere begge har, og sammen legge en plan for hvordan dere begge kan få mest mulig utbytte av ferien.
Klassiske feriefeller og tema det kan være greit å snakke om på forhånd er blant andre avslapning vis á vis aktivitet, feriebudsjett og sex.
Som med alt annet avhenger opplevelsen vi får av hvilken innstilling man har. Og innstillingen henger ofte sammen med hvilke forventninger man har i utgangspunktet. Har man en forventning om at i ferien blir det hyppigere sex, og det ikke blir noe av på grunn av en trang og dårlig lydisolert leilighet i syden, eller svigerforeldre vegg i vegg på hytta, så blir gjerne frustrasjonsnivået høyt. Men – dersom man er enige om at ungene er i sentrum i ferieukene, og at sexen får vente til dere er hjemme igjen, så blir det en positiv overraskelse om anledningen plutselig skulle by seg.
Det samme gjelder budsjett og pengebruk. Er alle parter innforstått med hvor mye penger som er til rådighet, så slipper man unna mange diskusjoner og usikkerhet rundt dette. Har dere barn kan nettopp dette være ekstra viktig. Hva med å gi dem en fast sum penger hver dag og avtale hva det skal dekke? Så kan de selv velge å bruke alt hver dag, eller spare litt og bruke mer andre dager. Og kanskje en gøy belønning på slutten av ferien som en gulrot for å holde budsjettet?
For noen er som sagt ferie forbundet med avslapning, mens det for andre er en gylden anledning til å være aktiv og å oppleve nye ting. Dette er greit å avklare på forhånd. Det går fint an å kombinere de to, eller gjøre ting hver for dere enkelte dager. Det er ingen regel at man må være sammen hele tiden – selv når man er på ferie. Faktisk så er nettopp det, for mange, en av de største utfordringene med ferie – at man er mye mer sammen enn man pleier. Ferier forsterker både plusser og minuser i forholdet. Man får gjerne ikke de pusterommene som hverdagen med jobb og fritidsaktiviteter automatisk gir. Det kan være godt å få sjansen til å savne hverandre litt, også på tur. Å gjøre noe hver for seg kan gi litt på plusskontoen når dere sees igjen på kvelden.
Har dere barn kan det være lurt å ta dem med på samtalen hvor dere får klarhet i hva de forventer, og dere blir enige om hvilke av disse forventningene de kan få oppfylt. Ferie kan for mange barn være en vanskelig tid, nettopp fordi rammene er mer utydelige enn i en strukturert hverdag. Og har dere hatt disse avklarende samtalene før, så husk på at barna blir eldre og behovene og ønskene endres i takt med alderen. Nettopp derfor er det lurt å ha denne praten hvert år. Med klarere rammer og avklarte forventninger kan både barn og foreldre gå en mer harmonisk ferie i møte.
Og skulle dere komme hjem fra ferie og kjenne at forholdet har fått en knekk, og at følelsene har kjølnet eller koker over, så kan det være lurt å søke hjelp. Det er vanskelig å få perspektiv nok til å klare å løse problemer når man står midt oppi dem. Da er det god hjelp i å prate med en tredjepart som kan finne andre vinklinger og løsninger.
Og husk – med litt forventningsavklaring på forhånd kan det fort gå bra!
God ferie!