Hvorfor blir vi så glad når Brann vinner?

30. mai 2023 AV Sense PKT

I løpet av de siste to årene har Brann vært både Bergens stolthet – og det motsatte. I denne byen svinger pendelen fort, og hele skalaen brukes. Men akkurat nå er det bare stolthet å spore. For svært mange bergensere er opplevelsen av å se Brann vinne selve definisjonen på lykke. Men hvorfor er det egentlig slik? Hva er det som får oss til å føle en bølge av glede og stolthet når laget vårt oppnår suksess?

VI er Brann, Bergens stolthet

Når vi en gang i barndommen velger Brann som vårt lag, og interessen og lojaliteten vedvarer, oppstår det en sterk tilhørighetsfølelse. Vi knytter oss emosjonelt til laget og de blir etter hvert en del av vår identitet. Dette gjør at vi opplever lagets oppturer og nedturer som personlig suksess – eller fiasko.

Når Brann vinner føler vi oss delaktige i triumfen, og at vi har en liten del av æren for seieren. Denne følelsen av å være en del av noe større, noe vi får til sammen med andre, gir oss en umiddelbar glede og tilfredsstillelse. Cupfinalen er et godt eksempel – de fleste bilder og videoer som ble postet i sosiale medier viser hordene av Brann-fans, de høylytte supportersangene, og livet på tribunen. Det som viser at VI er Brann.

Felleskap og samhold

Idrett har en unik evne til å samle mennesker med felles interesser. Når Brann vinner, skaper det en følelse av fellesskap og samhold med andre fans og supportergrupper. De jublende samtalene, de ville feiringene og de delte øyeblikkene forsterker fellesskapsfølelsen, samholdet og gleden vi opplever.

Om vi er ung eller gammel, konge eller hattemaker, spiller liten rolle. Alle i rødt er Brann-supportere, og vi elsker å høre hverandre fortelle om tunellen og fintene, feberredningen på strek, og frisparket i krysset som avgjorde kampen. At vi har hørt det før spiller liten rolle – det er bare deilig, og det knytter oss sammen – uansett hvem vi er, hva vi har opplevd eller hvor vi kommer fra.

Hjernens belønningssystem

Vår biologi spiller også en rolle i hvorfor vi blir så glade når Brann vinner. Våre hjerner har et belønningssystem som responderer på positive opplevelser. Når laget vårt vinner, utløser dette en økning i produksjonen av dopamin, også kjent som «lykkehormonet». Dopamin er knyttet til følelsen av glede, og når nivået stiger, forsterkes vår positive opplevelse. Det er som om hjernen vår belønner oss for vår tilknytning til laget og vår investering i den følelsesmessige opplevelsen.

Har man en ambisjon, får man en reaksjon

Mange av oss setter av mye tid, og det knyttes dype følelser til Branns opp- og nedturer. Vi ser på kamper, leser nyheter, diskuterer spillere og engasjerer oss i ulike aktiviteter knyttet til laget. Interessen rundt klubben og laget er enorm, og vi slutter aldri å drømme om at Bergen skal huse verdens beste fotballag.

Vi har voldsomme ambisjoner for babyen vår – og da får vi også sterke reaksjoner når vi lykkes, eller mislykkes. Investeringen i tid og følelser gjør at en seier føles som en belønning for all innsatsen vi har lagt ned. Denne følelsen av å ha vært en del av lagets reise skaper en dypt forankret glede og tilfredshet når de vinner.

Så altså…

Den utrolige gleden av å se Brann slå Rosenborg, eller vinne cupfinalen, er altså en deilig, men sammensatt følelse. En saus av personlig tilknytning, identitet, følelsen av fellesskap og samhold, de biologiske og nevrologiske reaksjonene, samt vår investering av tid og følelser – og som en ekstra utløsende prikk over i’en – det deilige i comebacket, det å reise seg etter et par magre år.

Uansett årsak er det noe magisk med å se våre helter triumfere. Måtte det vare sesongen ut og bringe gullet hem.

 

Les også:

Benkeslitere i millonklassen

Hvordan jobbe mot et mål?

Bekymringskontroll