5 råd for å skape din egen ferieglede

28. juni 2023 AV Sense PKT

Ferie er for mange en tid for avslapning, glede og kvalitetstid med våre nærmeste. Men det blir ikke alltid sånn – ferie er slett ikke bare en dans på roser. Med unger som maser, partner, foreldre, eller andres forventninger og alt det andre som kan skape stress i ferien, kan det være utfordrende å opprettholde sitt eget trivselsnivå. Her er 5 råd til hvordan du kan skape din egen ferieglede.

1. Definer dine egne ferieforventninger

Forventninger kan være en stor kilde til stress i ferien. Ofte blir vi påvirket av samfunnets eller andres forventninger om hvordan ferien skal være. Det er viktig å huske at ferien er din tid, og du har rett til å definere det du vil. Spør deg selv hva som virkelig betyr noe for deg og dine nærmeste. Kanskje det er kvalitetstid med familien, eller kanskje det er å få slappet av og gjøre ting du liker. Uansett hva det er, vær tydelig med deg selv og dine nærmeste om hva du ønsker å oppnå i ferien.

2. Planlegging og organisering vs loffing og labbing

En annen kilde til stress i ferien er mangel på organisering. Det kan være fristende å la ting flyte og ta dagene på sparket, men dette kan ofte føre til enda mer kaos og stress. Ta deg tid til å planlegge før ferien starter. Lag en liste over ting du trenger å gjøre, og sett opp en tidsplan for aktiviteter eller arrangementer du vil delta på. Ved å ha en klar plan, kan du redusere stresset og øke sjansene for å oppnå det du ønsker i ferien. Når det er sagt – for mange er det kanskje det motsatte som virkelig er ferie – altså ingen plan, bare leve i nuet, og utforske hva som ligger rundt neste sving. Snakk med dine nærmeste, og finn ut hva dere trenger. Plan eller ikke plan? Og eventuelt – hvor mye plan vs loffing og labbing.

3. Prioriter egenomsorg

Når ferien kommer, er det lett å glemme å ta vare på deg selv. Men husk at det er vanskelig å bli fornøyd og ha overskudd til å gi til andre hvis du ikke også tar vare på deg selv. Prioriter egenomsorg i ferien. Finn tid til å gjøre ting som gir deg glede og ro. Kanskje det er å trene, lese en bok, gå en tur i naturen eller ha litt alenetid. Uansett hva det er, sørg for å sette av tid til å lade opp batteriene og ta vare på deg selv.

4. Kommuniser og samarbeid

Å forholde seg tett til unger, foreldre og andre hele tiden kan virkelig slite på tålmodigheten i ferien. Men i stedet for å bli frustrert og irritert, snakk åpent om dine behov og forventninger, og lytt til deres også. Kanskje det er en måte å finne kompromisser og gjøre ferien hyggelig for alle. Tydelig kommunikasjon er nøkkelen til å skape harmoni og redusere stressnivået i ferien.

5. Legg bort forventninger om perfeksjon

Perfeksjonisme er en reise uten ende, spesielt i ferien. Det er viktig å legge bort forventninger om at alt skal være perfekt. Aksepter at ting kan gå galt eller ikke gå helt som planlagt. Feil og ufullkommenheter er en del av livet, og de kan ofte skape de beste minnene og mest latter. Slipp taket på perfeksjonismen og tillat deg selv å nyte øyeblikkene som de er.

 

Forskning har vist at forventningene til hvor lykkelig vi kommer til å bli i ferien, og hvor lykkelige vi i ettertid mener at vi har vært er ganske identisk – og mye høyere enn den lykkefølelsen vi faktisk opplevde underveis i ferien. Så senk skuldrene, vær til stede og nyt hvert øyeblikk av ferien din. Husk at ferien handler om å skape minner og være sammen med de du er glad i.

God ferie!

Skrevet av: Jøri Gytre Horverak

 

Les også:

Bekymringskontroll

6 tips til deg som vil endre vaner

Rådet for psykisk helse – Endelig ferie!