Lurer du på om du bør snakke med en psykolog? Du er ikke alene.

03. februar 2023 AV Sense PKT

Lurer du på om du bør snakke med en psykolog? Noen er noen fakta om psykiske lidelser:

  • Omtrent halvparten av den norske befolkningen går gjennom en psykisk lidelse i løpet av livet.
  • Cirka 70.000 norske barn og unge under 18 år har en psykisk lidelse som bør behandles.
  • 20 % av verdens befolkning har et psykisk problem i en eller annen form.

Det er så lett å tenke at det er noe galt med meg, eller at jeg er alene om å ha det som jeg har det. Men det er altså ikke tilfelle. Svært mange rundt oss opplever å ha det vanskelig. Og dessverre er det mange som ikke våger å oppsøke den hjelpen de trenger.

Når bør jeg oppsøke psykolog?

Når man opplever at tanker eller følelser blir vanskelig og hemmende kan det være lurt å snakke med en psykolog. Mange psykologer tilbyr samtaler på video eller telefon i tillegg til fysisk oppmøte. Mange opplever det lettere å gjennomføre en time på video. Det kan man gjøre hjemmefra eller fra kontoret, og man slipper ubehaget noen opplever ved å parkere utenfor eller sitte på et venterom.

Hva kan en psykolog hjelpe deg med?

En psykolog har omfattende kunnskap og kompetanse om menneskers handlinger, tanker og følelser. Psykologen er ekspert på menneskers psykologiske behov, hva som gir god psykisk helse og hva som bidrar til, opprettholder og virker mot psykiske lidelser. En psykolog er trent i å forklare hvordan vi mennesker tenker, føler og oppfører oss. Ingen mennesker er like, og ingen mennesker har akkurat like erfaringer. Psykologen vil derfor alltid prøve å forstå din bakgrunn, din historie, dine opplevelser, og deg som unik person, for å kunne hjelpe deg.

Hvordan kan jeg som venn hjelpe en som strever?

Det er mye vi kan gjøre for å hjelpe hverandre når ting er vanskelig. Her er noen tips til hvordan man kan være støttende for en venn som strever.

 

Les også:

Vær raus med deg selv

Du trenger ikke tro alt du tenker

Hva vil det si å være deprimert?